Sposób przygotowania:
Lekki pasztet drobiowy
Mięso obieramy z tłuszczu i skóry, wkładamy do garnka. Warzywa ( bez czosnku) obieramy i wkładamy razem z mięsem, zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką soli zalewamy wodą i gotujemy. Gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości. Gdy będzie miękkie wyciągamy do ostygnięcia, a do miseczki odlewamy około 0,5 litra płynu z gotowania i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie namaczamy w nim bułkę. Do reszty wody w garnku wrzucamy oczyszczoną wątróbkę, gotujemy około 5 min i studzimy na sicie. Obrane mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa, czosnek mielimy razem. Na koniec dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smakowo. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy masę mocno ubijając. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, po czym zmniejszamy tem. do 180 i pieczemy jeszcze 60 min.
reanja