Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Lekki pasztet drobiowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Drobiowy pasztet z dużą dawką warzy i ciemnym pieczywem. Taki skład sprawia, że mamy smaczny i odchudzony pasztet.

Lekki pasztet drobiowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki pasztet drobiowy

 

Sposób przygotowania:

Lekki pasztet drobiowy
Mięso obieramy z tłuszczu i skóry, wkładamy do garnka. Warzywa ( bez czosnku) obieramy i wkładamy razem z mięsem, zielem angielskim, liściem laurowym i łyżeczką soli zalewamy wodą i gotujemy. Gotujemy aż mięso będzie odchodzić od kości. Gdy będzie miękkie wyciągamy do ostygnięcia, a do miseczki odlewamy około 0,5 litra płynu z gotowania i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie namaczamy w nim bułkę. Do reszty wody w garnku wrzucamy oczyszczoną wątróbkę, gotujemy około 5 min i studzimy na sicie. Obrane mięso, wątróbkę, ugotowane warzywa, czosnek mielimy razem. Na koniec dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem, próbujemy smakowo. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy masę mocno ubijając. Wkładamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 15 min, po czym zmniejszamy tem. do 180 i pieczemy jeszcze 60 min.
Lekki pasztet drobiowy
Warzywa i mięso gotujemy razem w lekko osolonym wrzątku.
Lekki pasztet drobiowy
Bułkę namacamy w przestudzonym wywarze mięsno - warzywnym.
Lekki pasztet drobiowy
Dobrze wyrobioną masę nakładamy do foremki i solidnie ubijamy.
Lekki pasztet drobiowy
Zaraz po wyłączeniu piekarnika, wyciągamy pasztet z formy aby nie odparował.