Sposób przygotowania:
Leniwa kapusta babuszki Mai
W rondlu, głębokim i posiadającym grube dno, podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.Dodać stopniowo kapustę i smażyć ją przez ok. 20 minut, aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru. Dodać sól i pieprz. Boczek obsmażyć na rumiano na patelni.Dodać do kapusty i wymieszać.
Obsmażyć tatar na patelni, rozdrabniając w czasie smażenia drewnianą łyżką, żeby się zbytnio nie "zbrylił". Dodać do kapusty i boczku. Dobrze wymieszać. Sos pomidorowy rozbełtać z wrzątkiem i cukrem.Wlać do kapusty. Wymieszać i pogotować na nieco mniejszym ogniu ok. 20 minut. Dorzucić ugotowany na półtwardo ryż.
Gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż ryż trochę wchłonie sos.Doprawić po swojemu (pierwszy raz dodałam majeranek, jak do "gołąbkowego" farszu, ale co do przypraw, to można na przykład poeksperymentować z przyprawami kuchni włoskiej (tak, jak to jak lubią pomidory) lub orientalnej (użyłam Nomu marokańskiej, kapusta ma wtedy taką ciekawą nutkę zapachową i smakową). Zamiast sosu pomidorowego mogą być pomidory w puszce - potrawa jest wtedy gęstsza, a kawałeczki pomidorów dodają jej kolorystyki..
Obsmażyć tatar na patelni, rozdrabniając w czasie smażenia drewnianą łyżką, żeby się zbytnio nie "zbrylił". Dodać do kapusty i boczku. Dobrze wymieszać. Sos pomidorowy rozbełtać z wrzątkiem i cukrem.Wlać do kapusty. Wymieszać i pogotować na nieco mniejszym ogniu ok. 20 minut. Dorzucić ugotowany na półtwardo ryż.
Gotować jeszcze ok. 10-15 minut, aż ryż trochę wchłonie sos.Doprawić po swojemu (pierwszy raz dodałam majeranek, jak do "gołąbkowego" farszu, ale co do przypraw, to można na przykład poeksperymentować z przyprawami kuchni włoskiej (tak, jak to jak lubią pomidory) lub orientalnej (użyłam Nomu marokańskiej, kapusta ma wtedy taką ciekawą nutkę zapachową i smakową). Zamiast sosu pomidorowego mogą być pomidory w puszce - potrawa jest wtedy gęstsza, a kawałeczki pomidorów dodają jej kolorystyki..
Babciagramolka
Henia
dusia30
eli_555