Sposób przygotowania:
Letnie leczo warzywne z fasolką masłową
Należy przygotować niezbędne składniki na leczo, następnie umyć dokładnie pod bieżącą wodą warzywa: paprykę, pieczarki, brokuły, marchew. Paprykę pokroić w kostkę, usunąć gniazda nasienne, pieczarki obrać i pokroić w plasterki, z fasolki usunąć końce i pokroić ją na mniejsze kawałki, brokuł podzielić na różyczki, marchew oczyścić i pokroić w grubszą kostkę. Piersi z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę. Wodę zagotować włożyć mięso z kurczaka i warzywa i całość gotować do miękkości, dodać sól, pieprz, bazylię i oregano, zioła prowansalskie. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę dodać do składników. Następnie nabierką wyjąć powstały wywar, wlać go do kubeczki i rozprowadzić w wywarze koncentrat pomidorowy, po czym dodać do garnka i zagotować. Porcjować do bulionówek, posypać posiekaną natką pietruszki.