jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Lniane naleśniki z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dopóki jeszcze można kupić (ostatnie chyba już) krajowe pomidory warto zrobić z nich nadzienie do naleśników. Farsz nalesnikowy to podwójnie duszone mięso, najpierw w cebuli podlane winem, a potem w pomidorach z bazylią.

Lniane naleśniki z pomidorami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lniane naleśniki z pomidorami

 

  • około 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 1 dag drożdży
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 40 dag duszonego mięsa (np.indyk, chuda wieprzowina itp.)
  • 4 pomidory
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • ok 10 dag startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • listki bazylii do dekoracji

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lniane naleśniki z pomidorami
Mieszamy szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do chwili, gdy drożdże ruszą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, siemię lniane - mieszamy. Wbijamy jaja, wlewamy wodę i mleko z drożdżami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejmy wody, gdyby zbyt rzadkiedosypujemy mąki powinno być o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju . Obrieramy cebulę i czosnek. Siekamy je drobno. Mięso i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy mięso, czosnek i pomidory. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Dusimy farsz do chwili aż pomidory zmiękną. Nakładamy farsz na połowy naleśników przesypując go startym serem. Na górze każdego również układamy trochę nadzienia z serem. Przed podaniem zagrzewamy naleśnikiw mikrofalówce (można też w piekarniku) i dekorujemy listkami bazylii.
Lniane naleśniki z pomidorami
Pomidory myjemy dokładnie po czym kroimy w kostkę
Lniane naleśniki z pomidorami
Duszone wcześniej mięso równiez kroimy w kostkę. Mozemy również użyć mięsa pieczeniowego lub kurczaka z grilla.
Lniane naleśniki z pomidorami
Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy mięso, czosnek i pomidory.
Lniane naleśniki z pomidorami
Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju po czym faszerujemy nadzieniem z pomidorów i mięsa.