Sposób przygotowania:
Lniane naleśniki z pomidorami
Mieszamy szklankę mleka z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do chwili, gdy drożdże ruszą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, siemię lniane - mieszamy. Wbijamy jaja, wlewamy wodę i mleko z drożdżami. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 20 minut. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolejmy wody, gdyby zbyt rzadkiedosypujemy mąki powinno być o konsystencji śmietany. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju . Obrieramy cebulę i czosnek. Siekamy je drobno. Mięso i pomidory kroimy w kostkę. Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę. Dodajemy mięso, czosnek i pomidory. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Dusimy farsz do chwili aż pomidory zmiękną. Nakładamy farsz na połowy naleśników przesypując go startym serem. Na górze każdego również układamy trochę nadzienia z serem. Przed podaniem zagrzewamy naleśnikiw mikrofalówce (można też w piekarniku) i dekorujemy listkami bazylii.