Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Łopatka na kanapki - wilgotna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tym razem pomysł podpatrzyłam u zbysiowej. Bardzo smaczna, cudownie łatwa w przygotowaniu wędlinka. Możemy użyć też schabu czy szynki.

Łopatka na kanapki - wilgotna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Łopatka na kanapki - wilgotna

 

 

Sposób przygotowania:

Łopatka na kanapki - wilgotna
Do garnka wlewamy ok 3 litra wody (mniej więcej tyle aby przykryć mięso). Dodajemy wszystkie wymienione przyprawy oraz majonez. Zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Łopatkę dokładnie myjemy, osuszamy i związujemy grubą nicią. Mięso wkładamy do wystudzonej zalewy w garnku i zagotowujemy. Gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie ponownie zagotowujemy mięso w zalewie i gotujemy przez 10 minut. Odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy łopatkę, osuszamy, odrzucamy nić i kroimy wędlinkę w plastry na kanapki.
Łopatka na kanapki - wilgotna
Mięso myjemy i obwiązujemy grubą niciąą
Łopatka na kanapki - wilgotna
Wkładamy do garnka z marynatą i zagotowujemy