Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Łopatka pieczona w rabarbarze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wspaniała wędlina na kanapkę lub mięso do obiadu, z cudownym aromatem rabarbaru i cynamonu

Łopatka pieczona w rabarbarze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łopatka pieczona w rabarbarze

 

Sposób przygotowania:

Łopatka pieczona w rabarbarze
Łopatkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą i pieprzem. Rabarbar kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut. Po wyłączeniu lekko studzimy i dodajemy miód. Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie. Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki. Co 12 godzin mięso przekręcać w zalewie na drugą stronę. Mięso pieczemy (wraz z marynatą) przez około półtorej godziny w temperaturze 190 stopni. Podczas pieczenia mięso co jakiś czas polewamy marynatą. Sprawdzi się jako danie obiadowe lub wędlina na kanapki. Smacznego :)
Łopatka pieczona w rabarbarze
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy wszystkie składniki, oprócz miodu i gotujemy około 5 minut.
Łopatka pieczona w rabarbarze
Następnie oprószamy ją solą i pieprzem.
Łopatka pieczona w rabarbarze
Mięso zalać zalewą, wybrać takie naczynie, aby prawie całe mięso było w zalewie.
Łopatka pieczona w rabarbarze
Naczynie zakryć folią spożywczą i dostawić na 2 doby do lodówki.