misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Łosoś po śródziemnomorsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Piec 20 minut w formie ustawionej pośrodku piekarnika, dopóki ryba nie będzie miękka...

Łosoś po śródziemnomorsku

Składniki:

Łosoś po śródziemnomorsku

 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek oraz olej do natłuszczenia formy
  • 1 mała cebula, drobno pokrojona
  • 1 zielona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plasterki
  • 600 g filetu z łososia, podzielonego na 4 kawałki
  • 3 pomidory, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 liść laurowy
  • 1 czubata łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 6 liści bazylii, posiekanych
  • szczypta soli
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś po śródziemnomorsku
Rozgrzać piekarnik do 190stC. Lekko natłuścić płytką formę do pieczenia. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebulę oraz paprykę, aż będą miękkie. Ułożyć rybę w formie i przykryć warstwą pozostałych składników, także cebulą i papryka. Doprawić. Skropić całość z wierzchu oliwą i przykryć folią. Piec 20 minut w formie ustawionej pośrodku piekarnika, dopóki ryba nie będzie miękka.