Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Luksusowe pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takich pierników nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Tradycja wspólnego pieczenia i lukrowania jest u nas bardzo pielęgnowana. Czujemy wielka potrzebę dzielenia sie tymi słodkościami, aby każdemu z gości podarować słodki upominek.

Luksusowe pierniczki

Składniki:

Luksusowe pierniczki

 

  • mąka pszenna tortowa : 4 szklanki
  • masło : 200 gramów
  • miód naturalny spadziowy lub lipowy : 8 łyżek
  • cukier puder : 1 szklanka
  • jajka duże : 2 sztuki
  • proszek do pieczenia : 1 łyżka
  • przyprawa do pierników : 4-5 łyżek
  • sól : 1 łyżeczka
  • kakao 70 %: 1 łyżka

 

  • białko jaja : 1 sztuka
  • cukier puder: 1 szklanka lub więcej

 

Sposób przygotowania:

Luksusowe pierniczki
Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Masło i miód rozpuścić w małym garnku, wystudzić. Do miski wsypać przesiane składniki, dodać roztopione masło z miodem, jajka oraz przyprawę do pierników. Wyrobić ciasto piernikowe. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować lukier : białko roztrzepać widelcem dodać przesiany przez sitko cukier puder regulując gęstość lukru według własnego uznania.Pastelowe barwy uzyskać można dodając odrobinę barwników spożywczych w żelu. Lukier zabarwiać można także naturalnymi barwnikami jak np. sok z jagód, sok malinowy lub sok z buraków. Pierniki dekorować lukrem w różnych barwach. Na lukrowanych piernikach można przyklejać kolorowe dekoracje cukrowe itp.