Sposób przygotowania:
Luksusowe pierniczki
Mąkę, kakao, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Masło i miód rozpuścić w małym garnku, wystudzić. Do miski wsypać przesiane składniki, dodać roztopione masło z miodem, jajka oraz przyprawę do pierników. Wyrobić ciasto piernikowe. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Foremkami wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować lukier : białko roztrzepać widelcem dodać przesiany przez sitko cukier puder regulując gęstość lukru według własnego uznania.Pastelowe barwy uzyskać można dodając odrobinę barwników spożywczych w żelu. Lukier zabarwiać można także naturalnymi barwnikami jak np. sok z jagód, sok malinowy lub sok z buraków. Pierniki dekorować lukrem w różnych barwach. Na lukrowanych piernikach można przyklejać kolorowe dekoracje cukrowe itp.