Sposób przygotowania:
Maczanka (Białoruś)
Żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki obsmażyć tak, by powstała rumiana skórka, po czym włozyć do rondla, dolać wywar, listek laurowy i sól. Przykryć i dusić prawie do miękkości. Na wywarze powstałym w czasie duszenia przygotowac sos śmietanowy z cebulą: mąkę lekko podsmażoną rozprowadzić gorącym wywarem. Następnie przecedzić, dolać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, po czym dodać sól, masło i wymieszać. Pod konec gotowania dodać przesmażoną cebulę.
Następnie mięso polać sosem, dodać przyprawy i wstawić na krótko do piekarnika. Podawać z ziemniakami lub blinami.
Następnie mięso polać sosem, dodać przyprawy i wstawić na krótko do piekarnika. Podawać z ziemniakami lub blinami.