Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Maczanka (Białoruś)

         
ocena: 3/5 głosów: 2

Żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki obsmażyć tak, by powstała rumiana

Maczanka (Białoruś)

Składniki:

Maczanka (Białoruś)

 

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 1 szkl wywaru
  • 2 łyżki smalcu
  • 8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • listek laurowy
  • dowolne przyprawy
  • sól
  • Na sos:
  • 2 szkl śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 szkl wywaru

Sposób przygotowania:

Maczanka (Białoruś)
Żeberka wieprzowe, pokrojone na kawałki obsmażyć tak, by powstała rumiana skórka, po czym włozyć do rondla, dolać wywar, listek laurowy i sól. Przykryć i dusić prawie do miękkości. Na wywarze powstałym w czasie duszenia przygotowac sos śmietanowy z cebulą: mąkę lekko podsmażoną rozprowadzić gorącym wywarem. Następnie przecedzić, dolać śmietanę i gotować na małym ogniu przez 5-10 minut, po czym dodać sól, masło i wymieszać. Pod konec gotowania dodać przesmażoną cebulę.
Następnie mięso polać sosem, dodać przyprawy i wstawić na krótko do piekarnika. Podawać z ziemniakami lub blinami.