Sposób przygotowania:
Magieritsa (Kreta)
Wątrobę umyć, zalać wodą, zagotować i wyjąć z garnka, wodę wylać. Wątrobę ponownie włożyć do garnka, zalać 2,5 l świeżej wody gotować do miękkości, zbierając z wywaru pianę. Ryż opłukać i osączyć. Cebule obrać. Koperek opłukać i osuszyć. Cebule i koperek posiekać. Ugotowaną wątrobę wyjąć z wywaru, prze studzić i drobno pokroić. Wywar przecedzić, dodać cebulę, koperek, wątrobę, ryż oraz masło, posolić gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Jajka ubić trzepaczką w wysokim garnku. Do masy jajecznej powoli dodawać sok cytrynowy, stale mieszając. Do otrzymanego sosu dużą łyżką wlewać zupę, cały czas mieszając. Na koniec przyprawić pieprzem.