Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Magieritsa (Kreta)

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Wątrobę umyć, zalać wodą, zagotować i wyjąć z garnka, wodę wylać. Wątrobę

Magieritsa (Kreta)

Składniki:

Magieritsa (Kreta)

 

  • 1 kg wątroby jagnięcej
  • 5 cebul (50 dag)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • pęczek koperku
  • sok z 3 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Magieritsa (Kreta)
Wątrobę umyć, zalać wodą, zagotować i wyjąć z garnka, wodę wylać. Wątrobę ponownie włożyć do garnka, zalać 2,5 l świeżej wody gotować do miękkości, zbierając z wywaru pianę. Ryż opłukać i osączyć. Cebule obrać. Koperek opłukać i osuszyć. Cebule i koperek posiekać. Ugotowaną wątrobę wyjąć z wywaru, prze studzić i drobno pokroić. Wywar przecedzić, dodać cebulę, koperek, wątrobę, ryż oraz masło, posolić gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki. Jajka ubić trzepaczką w wysokim garnku. Do masy jajecznej powoli dodawać sok cytrynowy, stale mieszając. Do otrzymanego sosu dużą łyżką wlewać zupę, cały czas mieszając. Na koniec przyprawić pieprzem.

Tagi:

ryż jajko jajka