ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Makaron z potrawką warzywno-mięsną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Makaron z potrawką warzywno-mięsną

Składniki:

Makaron z potrawką warzywno-mięsną

 

  • pół opakowania makaronu wstążki lub dowolny kształt
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • sól
  • pieprz
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 3 łyżki śmietanki UHT
  • starty parmezan

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron z potrawką warzywno-mięsną
Cebulę i seler drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy je mieszając ciągle aż się nie zarumienią (3-5 minut). Po tym czasie dodajemy mielone mięso, solimy i pieprzymy je na patelni i smażąc je rozdrabniamy je drewnianą łyżką na małe kawałeczki. Gdy mięso nie będzie już różowe, wlewamy pomidory, solimy jeszcze odrobinę, dolewamy śmietanki UHT i w razie potrzeby pół szklanki wody. Mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i trzymamy potrawkę na ogniu aż do momentu kiedy cała zbędna woda odparuje. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gotowy makaron podlewamy powstałą potrawką, na wierzch możemy położyć starty parmezan. Smacznego!