Sposób przygotowania:
Makaron z serowymi klopsikami i sosem
Pulpeciki: cukinię ścieramy na tarce jarzynowej i dobrze odciskamy. Do miski przekładamy cukinię oraz tofu, jajko, przyprawy i bułkę tartą oraz wyrabiamy.
Następnie formujemy małe pulpeciki (jak orzech włoski) i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pulpeciki na rumiano.
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania.
Sos: Z pomidorów wyjmujemy pestki a miąższ kroimy w sporą kostkę, przekładamy do blendera, dodajemy przeciśnięty czosnek i blendujemy. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przelewamy pomidory, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy sos przez ok. 10 minut, aż odparuje.
Potem dodajemy przyprawy i serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści to dodajemy koncentrat i zagotowujemy.
Do sosu wkładamy pulpeciki i chwilę gotujemy. Nakładamy na talerze makaron z pulpecikami i sosem i podajemy.
Następnie formujemy małe pulpeciki (jak orzech włoski) i obtaczamy w mące kukurydzianej.
Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy pulpeciki na rumiano.
Makaron gotujemy wg instrukcji z opakowania.
Sos: Z pomidorów wyjmujemy pestki a miąższ kroimy w sporą kostkę, przekładamy do blendera, dodajemy przeciśnięty czosnek i blendujemy. W rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju i przelewamy pomidory, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy sos przez ok. 10 minut, aż odparuje.
Potem dodajemy przyprawy i serek topiony, mieszamy. Gdy serek się rozpuści to dodajemy koncentrat i zagotowujemy.
Do sosu wkładamy pulpeciki i chwilę gotujemy. Nakładamy na talerze makaron z pulpecikami i sosem i podajemy.