Sposób przygotowania:
Makaronowe mini paszteciki pomidorowe
Pomidory suszone zalewamy kilkoma łyżkami oleju- tak, aby całkowicie pokryły pomidory- odstawiamy na pół godziny. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przekładamy do blendera. Pora kroimy w półtalarki, przesmażamy na odrobinie oleju spod suszonych pomidorów, pod koniec dodając pomidory. Całość przekładamy do blendera do makaronu. Dodajemy pozostałe składniki- ser bałkański, jajko, bułkę tartą, zalewę spod sera. Doprawiamy pieprzem- nie solimy, gdyż ser jest słony. Blendujemy. Kokilki czy foremki do małych babeczek smarujemy odrobiną oleju, obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę makaronowo pomidorową. Na dno foremek możemy ułożyć parę ugotowanych świderków i dopiero potem zalać je masą- wówczas po upieczeniu i wyjęciu będzie widać ładną strukturę makaronu w paszteciku. Pieczemy ok. 20 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy albo na ciepło, albo na zimno- w obu przypadkach smakują wybornie. Smacznego!