Sposób przygotowania:
Makowiec
CIASTO
Przygotować rozczyn z drożdży, rozetrzeć je w naczyniu z 1 łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w cieple.
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na prostokąt.
NADZIENIE
Mak zemleć w maszynce do mielenia mięsa, zalać wrzącym mlekiem .
Odcedzić, dodać resztę składników.
Posmarować ciasto ciepłą masą makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w 180 stop.
Gotowy makowiec posypać cukrem pudrem
Przygotować rozczyn z drożdży, rozetrzeć je w naczyniu z 1 łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w cieple.
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i lśniące.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na prostokąt.
NADZIENIE
Mak zemleć w maszynce do mielenia mięsa, zalać wrzącym mlekiem .
Odcedzić, dodać resztę składników.
Posmarować ciasto ciepłą masą makową, zwinąć w rulon, ułożyć na blasze i zostawić do wyrośnięcia.
Piec 40 minut w 180 stop.
Gotowy makowiec posypać cukrem pudrem