Sposób przygotowania:
Makowiec
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę – utrzeć. Dodać mąkę, proszek, śmietanę- utrzeć. Ubić pianę z białek i dodać pod koniec ucierania.
Mak gotować 15 minut i moczyć w tej wodzie jeszcze kilka godzin / może być przez całą noc /.Potem osączyć na sicie . Przekręcić dwa razy przez maszynkę z cukrem i masłem. Dodać całe jaja , proszek do pieczenia, zapach , bakalie i dobrze wymieszać.
Na blachę wyłożyć 2/3 ciasta na blachę , na to mak /równomiernie rozsmarować /
i przykryć resztę ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 170 C na jasno – złoty kolor. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Mak gotować 15 minut i moczyć w tej wodzie jeszcze kilka godzin / może być przez całą noc /.Potem osączyć na sicie . Przekręcić dwa razy przez maszynkę z cukrem i masłem. Dodać całe jaja , proszek do pieczenia, zapach , bakalie i dobrze wymieszać.
Na blachę wyłożyć 2/3 ciasta na blachę , na to mak /równomiernie rozsmarować /
i przykryć resztę ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 170 C na jasno – złoty kolor. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.