Ambryll

Ambryll

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Tradycyjne ciasto w nowej odsłonie

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

 

  • NADZIENIE:
  • 35 dag maku /2 szklanki /
  • 0,75 szklanki cukru - jeśli dodajemy bakalie , cukru dodać 0,5 szklanki
  • bakalie – rodzynki , orzechy
  • 10 dag masła
  • 2 całe jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach rumowy lub arakowy

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać margarynę – utrzeć. Dodać mąkę, proszek, śmietanę- utrzeć. Ubić pianę z białek i dodać pod koniec ucierania.
Mak gotować 15 minut i moczyć w tej wodzie jeszcze kilka godzin / może być przez całą noc /.Potem osączyć na sicie . Przekręcić dwa razy przez maszynkę z cukrem i masłem. Dodać całe jaja , proszek do pieczenia, zapach , bakalie i dobrze wymieszać.

Na blachę wyłożyć 2/3 ciasta na blachę , na to mak /równomiernie rozsmarować /
i przykryć resztę ciasta.
Piec około 1 godziny w temperaturze 160 – 170 C na jasno – złoty kolor. Jak wystygnie polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.