Sposób przygotowania:
Makowiec Danusi
Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne,odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. MASA MAKOWA Mak zalać 3 szklankami wody, gotować chwilę odstawić do napęcznienia maku. Odcedzić, dwukrotnie zemleć. Margarynę rozpuścić dodać mak, miód, cukier i bakalie. Smażyć kilka minut, mieszając. Do masy makowej dodać ubitą pianę z białka, ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć makowiec, piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami