Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Makowiec Danusi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny makowiec do kawy, oblany lukrem

Makowiec Danusi

Składniki:

Makowiec Danusi

 

  • CIASTO:
  • żółtka -3 szt
  • cukier waniliowy-1 szt
  • masło -0,5 kost
  • cukier -3/4 szkl
  • drożdże -4 dag
  • mąka
  • 50 dag
  • mleko -1 szkl
  • MASA MAKOWA:
  • cukier -0,5 szkl
  • mak -1,5 szkl
  • rodzynki -2 łyżki
  • miód -2 łyżki
  • orzechy włoskie pokrojone -2 łyżki
  • smażona skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Makowiec Danusi
Mleko lekko podgrzać. Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i połowę mleka, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Masło przełożyć do rondla, roztopić. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, cukier , żółtka, masło roztopione i rozczyn. Ciasto wyrabiać, dolewając resztę mleka. Jak ciasto będzie elastyczne,odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. MASA MAKOWA Mak zalać 3 szklankami wody, gotować chwilę odstawić do napęcznienia maku. Odcedzić, dwukrotnie zemleć. Margarynę rozpuścić dodać mak, miód, cukier i bakalie. Smażyć kilka minut, mieszając. Do masy makowej dodać ubitą pianę z białka, ostudzić. Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować masą makową, zrolować. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem, włożyć makowiec, piec w nagrzanym piekarniku 50 minut w 180 stop. Gotowy makowiec polać lukrem, posypać posiekanymi orzechami