gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Makowiec Gosi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

bardzo dobry makowiec, uwielbiam go

Makowiec Gosi

Składniki:

Makowiec Gosi

 

Sposób przygotowania:

Makowiec Gosi
CIASTO: Mąkę dać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia. Wbić żółtka, dodać margarynę. Posiekać wszystko razem i na sam koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto. Takie ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną margaryną. MAK: Mak zmielić trzykrotnie, do tego dokładać: 2 jajka, mąkę, cukier. Margarynę roztopić, letnią dodać do maku. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy. Wymieszać wszystko razem. Wylać na ciasto. Piec ok. 50 minut w 180 st. Po upieczeniu wyjąć. Wystudzić. Cukier puder wymieszać z mlekiem. Wylać na ciasto. Czekoladę rozpuścić (lub polewę) wymieszać z pozostałym białym lukrem i porobić kreski (esy) na placku.