Sposób przygotowania:
Makowiec I
Zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę, włożyć do garnka z zimna wodą, poczekać około 30 min., aż wypłynie do góry. Zagnieść delikatnie na krótko jeszcze raz. Podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 20 x 30, grubości 0,5 cm. Posmarować masą makową, zawinąć lekko od spodu, zlepić boki, zawinąć pod spód. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia, końce pozostawić luźno, bo ciasto będzie rosło na długość. Włożyć na blachę dwa obok siebie, do pieca na pół godziny na 150*C, potem podkręcić na 180*C i piec jeszcze przez około 20 minut. wystudzone polukrować. 25 dag maku sparzyć. 2 x przekręcić przez maszynkę, dodać 5 dag margaryny, 8 łyżek cukru, cukier waniliowy, orzechy pokruszone , a na koniec jak wystygnie piane z 2 jaj. Lukrować po wystudzeniu: 15 dag cukru pudru, 2 - 3 łyżki soku z cytryny, 2 - 3 łyżki gorącej wody. Wymieszać, posmarować ciasto jak lekko zastygnie.