marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Makowiec, który zawsze się udaje

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec, który zawsze się udaje nazwa sama mówi za siebie.

Makowiec, który zawsze się udaje

Składniki:

Makowiec, który zawsze się udaje

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • 12 dag drożdży
  • 20 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
  • ewentualnie ciepłe mleko
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • esencja arakowa
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • Masa:
  • %0 dag maku
  • pół paczki herbatników
  • jajko
  • szkl. cukru
  • esencja migdałowa
  • łyżka miodu
  • łyżka dżemu
  • bakalie

Sposób przygotowania:

Makowiec, który zawsze się udaje
Mak zalać zimna woda ( 1cm nad powierzchnię ! ! ) i podgrzewać do wrzenia. Szczelnie przykryć i odstawić na 8-10 godzin. Potem zemleć dwukrotnie razem z herbatnikami, dodać jajko, cukier, esencję migdałowa, miód i dżem, a także migdały, orzechy i rodzynki. Wszystko dobrze wymieszać. Z podanych składników wyrobić ciast, jeśli będzie zbyt gęste, dodać trochę ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie podzielić na części, rozwałkować i posmarować warstwą maku ( 1cm ). Zawijać ciasto, owijając w papier pergaminowy lub śniadaniowy i piec w nagrzanym piekarniku. Upieczone makowce polukrować. Z podanych składników otrzymuje się 4 makowce. Serdecznie zapraszam do wykonania. Smacznego !