Sposób przygotowania:
Makowiec mojej babci
Jedną szklankę mleka podgrzać ,ma być lekko ciepłe, dodać 3 łyżki mąki,3 łyżki cukru, rozkruszone drożdże,wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę,wsypać do miski,dodać utarte żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,sól,mąkę,wyrośnięty rozczyn,i ręką wyrabiać ciasto,aż będzie odchodzić od ręki,pod koniec,dodać, rozpuszczone ciepłe masło,dalej wyrabiać aż wszystko się wyrobi. Gotowe ciasto na makowca,przykryć ściereczką,odstawić do wyrośnięcia. Mak umyć przelać na sitko ,powtórnie zalać wodą i ugotować na malutkim ogniu,około 30 min. Wlać na sitko,odcedzić,wymieszać z cukrem i zmielić przez maszynkę 2 razy,dodać zapach migdałowy,miód rodzynki masło i białka,wszystko dokładnie wyrobić. Wyrośnięte ciasto,przerobić jeszcze raz i odstawić. Pokroić na tyle kawałków,ile będzie makowcy, podsypać mąką, rozwałkować,posmarować rozbełtanym białkiem. Cienko rozsmarować masę makową, zwinąć,układać zwinięciem pod spód,posmarować rozbełtanym jajkiem,jeżeli chcemy mieć malutkie makowczyki,zawijamy każdy w pergamin. Piec w 180-200 º C 55-60 min ,aż się pięknie zrumienią. Polać lukrem ,posypać skórką kandyzowaną. Smacznego.
elutka
malgorzata
Bahus
Gość