Sposób przygotowania:
Makowiec drożdżowy
Makowiec: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Margarynę roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, margarynę, mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wstawić w chłodne miejsce. Przyrządzić masę: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zmielić w maszynce, dodać żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie. Na drugi dzień ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 cm, nałożyć masę makową, zwinąć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy ok 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.
Gość
sandra200
Gość
kamil612
Amberr8
Gość
Gość
darek112
Gość
ulmak14
danutka
danutka
danutka
Gość
julcia12437
Właśnie, że wygląda :)