Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Makowiec drożdżowy

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 8

Drożdże utrzeć ze śmietaną. Margarynę roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać

Makowiec drożdżowy

Składniki:

Makowiec drożdżowy

 

Sposób przygotowania:

Makowiec drożdżowy
Makowiec: Drożdże utrzeć ze śmietaną. Margarynę roztopić, całe jajka ubić z cukrem, dodać drożdże, margarynę, mąkę, mleko, sól. Ciasto zrobić na noc i wstawić w chłodne miejsce. Przyrządzić masę: Mak sparzyć i pozostawić na 12 godzin. Odcedzić na sicie, zmielić w maszynce, dodać żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę, roztopiony miód, pianę z białek i bakalie. Na drugi dzień ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na prostokąty o grubości 1 cm, nałożyć masę makową, zwinąć i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy jajkiem i pieczemy ok 1 godziny w średnio gorącym piekarniku.