mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Makowiec na biszkopcie to bardzo pyszne, wilgotne ciasto. Dzięki użyciu masy makowej wykonanie jest błyskawiczne.

Makowiec na biszkopcie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec na biszkopcie

 

  • Biszkopt:

 

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

  • Masa makowa: [można zastąpić gotową masą z puszki]

 

  • 500 g maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oleju
  • 100 g siekanych orzechów
  • 100 g płatków migdałowych
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 łyżki sparzonych wrzątkiem rodzynek (opcjonalnie)

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkopcie
Mak sparzyć i zmielić. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy masło. Gdy składniki się połączą wsypujemy mak, rodzynki, olejek, orzechy oraz dodajemy miód i olej. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do blaszki masę makowa i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt. Z białek ubijamy sztywna pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Gdy piana jest dobrze ubita dodajemy żółtka, ekstrakt, olej i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na gorącą masę makową. Pieczemy ciasto jeszcze przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Po upieczeniu odwracamy ciasto „do góry nogami”. Biszkopt jest spodnią warstwą. Wierzch ciasta (czyli warstwę makową) można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Makowiec na biszkopcie
Etap 1
Makowiec na biszkopcie
Etap 2