peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Makowiec według peggi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczny prosty makowiec. Nie może go zabraknąć na stole w Święta.

Makowiec według peggi

Składniki:

Makowiec według peggi

 

 

  • 300 g cukru

 

 

  • 2 jaja

 

  • 1 białko

 

 

 

  • 400 g maku

 

 

  • 200 g bakali

Sposób przygotowania:

Makowiec według peggi
Mak wysypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem (sporą ilością), odcedzamy i trzykrotnie mielimy.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. żółtko ucieramy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z 100gramami rozpuszczonego masła. Wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.



Do zmielonego maku dodajemy resztę masła, pozostały cukier oraz bakalie, mieszamy a następnie przesmażamy przez około 10 minut - studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek i dodajemy do wystudzonego maku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt ;-) - wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie. Posmarowane ciasto zawijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.