Sposób przygotowania:
Makowiec według peggi
Mak wysypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem (sporą ilością), odcedzamy i trzykrotnie mielimy.Drożdże kruszymy, dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy ciepłym mlekiem (ale nie gorącym). Mieszamy dodając 100g mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. żółtko ucieramy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy wyrośnięte drożdże i resztę mąki wraz z 100gramami rozpuszczonego masła. Wyrabiamy gładkie ciasto - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do zmielonego maku dodajemy resztę masła, pozostały cukier oraz bakalie, mieszamy a następnie przesmażamy przez około 10 minut - studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek i dodajemy do wystudzonego maku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt ;-) - wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie. Posmarowane ciasto zawijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Do zmielonego maku dodajemy resztę masła, pozostały cukier oraz bakalie, mieszamy a następnie przesmażamy przez około 10 minut - studzimy. W tym czasie ubijamy pianę z białek i dodajemy do wystudzonego maku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt ;-) - wykładamy masę makową i rozsmarowujemy ją równomiernie. Posmarowane ciasto zawijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni.