Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis mojej babci trochę zmodyfikowałam dodając kwaśną śmietanę - w naszej rodzinie wszyscy lubimy jeść mak, nie ma znaczenia, czy posypane bułki, czy w innej postaci.

Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką

 

  • tortownica (średnica 24 - 26 cm)
  • papier do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta (do posypania tortownicy)

 

  • Kruche ciasto na spód:
  • 250 g mąki pszennej (typ 405)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g masła lub margaryny

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
🔘 Kruche ciasto na spód: w tym celu dobrze wymieszać za pomocą ręcznego miksera z hakiem do ciasta, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie wbić jajko, dodać masło lub margarynę i teraz szybko ugniatać ciasto rękami, tak długo, aby ciasto się nie kruszyło. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 30 minut.

🔘 Ciasto na kruszonkę: w wysokim wąskim pojemniku za pomocą miksera ręcznego ubić przez 2 minuty masło z cukrem i solą, aż będzie puszyste. Następnie wsypać mąkę i dalej mieszać, aż kruszonka dobrze się połączy.

🔘 Nadzienie makowe: w dużym garnku zagotować mleko z cukrem, masłem, olejkiem migdałowym i solą. Następnie cały czas mieszając, wsypać kaszą manną dodać mieszankę makową i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mimieszając. Teraz dodać rodzynki i odstawić do ostygnięcia. Do lekko schłodzonego nadzienia makowego wmieszać kwaśną śmietanę i jajka.

🔘 Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Następnie na dnie wyłożyć kruche ciasto i na wysmarowanych masłem brzegach tortownicy, podciągnąć ciasto około 5 cm. do góry. Teraz na cieście rozłożyć nadzienie makowe i wierzch posypać posypką. Makowiec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w 170°C / Termoobieg /, aż kruszonka stanie się złocisto - brązowa. Nie wyjmować makowca z formy, dopóki całkowicie nie ostygnie
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
Makowiec włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut w 170°C / Termoobieg /.
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
Następnie na wygładzonym nadzieniu makowym na wierzchu rozprowadzić kruszonkę.
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
Teraz na kruchym cieście rozprowadzić nadzienie makowe i ładnie wygładzić.
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
Następnie dno wyłożyć ciastem i na wysmarowanych masłem brzegach tortownicy, podciągnąć ciasto około 5 cm. do góry.
Makowiec z ciastem, kwaśną śmietaną i kruszonką
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Tagi:

makowiec