Sposób przygotowania:
Makowiec z suszonymi morelami
Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać masło i dalej miksować. Białka ubić na sztywną pianę, masę makową osączyć, rodzynki namoczyć i również osączyć. Morele pokroić w paseczki. Jabłka obrać, 2 zetrzeć na tarce o grubych oczkach a trzecie pokroić w cienkie półplasterki. Całość skropić sokiem z cytryny. Do utartych żółtek z masłem dodać masę makową wymieszaną z kaszą manną, wlać miód, dodać bakalie, starte jabłka i wymieszać, delikatnie połączyć z piana z białek. Tortownicę natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć w niej 1/3 utworzonej masy, na niej ułożyć plasterki jabłek, dodać pozostałą cześć masy, wyrównać powierzchnię. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.