goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Makowiec z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wierzch ciasta udekorować można według uznania np. polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi lub samym lukrem

Makowiec z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z lukrem

 

  • mak 30 dag
  • jaja 9 sztuk
  • cukier puder 45 dag
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • kasza manna 6 łyżek
  • jabłka 1/2 kg
  • margaryna 1 kostka
  • orzechy włoskie 1 szklanka
  • lukier
  • skórka pomarańczowa
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Makowiec z lukrem
Mak sparzamy, mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego starte na tarce jabłka. Margarynę ucieramy z żółtkami, stopniowo dodając cukier puder. Do maku dodajemy utartą masę, jabłka, kaszę , proszek do pieczenia, posiekane orzechy, ubitą pianę z białek. Całość mieszamy. Masę makową przelewamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i pieczemy. Wierzch dekorujemy polewą, lukrem, skórką pomarańczową, kulkami czekoladowymi.
Makowiec z lukrem
Sparzony mak mielimy najlepiej trzykrotnie
Makowiec z lukrem
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach
Makowiec z lukrem
Margarynę ucieramy z żółtkami, stopniowo dodając cukier puder
Makowiec z lukrem
Do masy makowej dodajemy posiekane orzechy