Sposób przygotowania:
Makowiec zawijany
Drożdże kruszę, dodaję cukier i robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, po czym wlewam go do zagłębienia wykonanego w mące, dodaję margarynę, sól, proszek do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i całość wyrabiam. Zagniatam w kulę, po czym odstawiam na 30 minut.Mak parzę, a następnie 3 krotnie mielę. Masło topię w rondlu, łączę z miodem, cukrem waniliowym, cukrem, żółtkami, solą olejkiem, rodzynkami i migdałami, po czym dodaję mak i dokładnie całość mieszam, po czym podsmażam. Na koniec studzę masę makową i dodaję ubite na sztywno białka. Ciasto rozwałkowuję, nakładam masę makową, zwijam na ściereczce i wkładam do foremki wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195C i piekę przez 40 minut. Ostudzone ciasto polewam lukrem powstałym z połączenia cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny. Kiedy masa z lukru zastygnie kroję makowiec na kawałki.