olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Makowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rzadko kto nie lubi makowca, a zwłaszcza takiego, który zawiera migdały rodzynki i jest na zewnątrz pokryty lukrem.

Makowiec zawijany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec zawijany

 

 

  • NADZIENIE
  • 500 g maku
  • 200 g masła
  • 1 szklanki płynnego miodu
  • 1,5 cukier waniliowy
  • 150 g rodzynek
  • 100 g migdałów krojonych
  • 1 olejek migdałowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5 żółtka
  • 7 białek
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • LUKIER
  • 4 łyżki cukru pudru
  • ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Drożdże kruszę, dodaję cukier i robię rozczyn, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, po czym wlewam go do zagłębienia wykonanego w mące, dodaję margarynę, sól, proszek do pieczenia, żółtka oraz śmietanę i całość wyrabiam. Zagniatam w kulę, po czym odstawiam na 30 minut.Mak parzę, a następnie 3 krotnie mielę. Masło topię w rondlu, łączę z miodem, cukrem waniliowym, cukrem, żółtkami, solą olejkiem, rodzynkami i migdałami, po czym dodaję mak i dokładnie całość mieszam, po czym podsmażam. Na koniec studzę masę makową i dodaję ubite na sztywno białka. Ciasto rozwałkowuję, nakładam masę makową, zwijam na ściereczce i wkładam do foremki wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195C i piekę przez 40 minut.  Ostudzone ciasto polewam lukrem powstałym z połączenia cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny. Kiedy masa z lukru zastygnie kroję makowiec na kawałki.  
Makowiec zawijany
Drożdże kruszę do miseczki, po czym dodaję cukier.
Makowiec zawijany
Drożdże mieszam z cukrem i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
Makowiec zawijany
 Ciasto rozwałkowuję, nakładam masę makową, zwijam na ściereczce i wkładam do foremki wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 195C i piekę przez 40 minut.