Sposób przygotowania:
Makowiec z migdałami
Masło, miód, 50 g cukru pudru, cynamon, goździki, aromat i skórkę z pomarańczy utrzeć, dodać żółtka. Migdały i mak wymieszać, dodać do masy. Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 40 g cukru. Pianę delikatnie wymieszać z masą.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec 35 min w temp. 175°C, wyjąć, ostudzić w formie. Wyciąć szablony w kształcie choinek, ułożyć na cieście, wierzch posypać cukrem pudrem, zdjąć szablony. Można podawać z bitą śmietaną.
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, oprószyć bułką tartą, przełożyć ciasto. Piec 35 min w temp. 175°C, wyjąć, ostudzić w formie. Wyciąć szablony w kształcie choinek, ułożyć na cieście, wierzch posypać cukrem pudrem, zdjąć szablony. Można podawać z bitą śmietaną.