Sposób przygotowania:
Makowiec z nutką cytrynową
Ciasto: Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę ,dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy małymi porcjami do ucieranego ciasta ,następnie dodajemy skórkę z cytryny i sok.Ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z ciastem.Połowę ciasta wylać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki,następnie masa makowa i druga część ciasta. Pieczemy w tem.175stopni ok40 minut. Masa makowa odsłona I 2 żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości,wykładamy masę makową i dokładnie mieszamy.Ubić pianę z białek i dodajemy do masy makowej delikatnie wymieszać. Masa makowa odsłona II Mak sparzyć ,odsączyć i zemleć, odstawić.Ucieramy żółtka z cukrem pudrem,dodać aromat,bakalie i ubitą pianę z białek,delikatnie mieszamy. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić w mleku ,ostudzić, polać ciasto i posypać posypką. Życzę smacznego!!!!
iwi69
msewka
Sarenka
Mirka227
5!
msewka
Dzięki Alito i wesołych (i smacznych) świąt!
moli