Alita

Alita

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec z nutką cytrynową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makowiec o bardzo ciekawym smaku.

Makowiec z nutką cytrynową

Składniki:

Makowiec z nutką cytrynową

 

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki
  • 30 dkg cukru
  • 6 jajek
  • 1 kostka masła -200dkg
  • sok z 1 cytryny i otarta skórka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa w dwóch odsłonach:(według uznania do wyboru
  • I lub II ..)
  • odsłona I
  • 1 puszka masy makowej
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • odsłona II
  • 40 dkg maku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • bakalie -rodzynki,migdały itp.

 

  • Polewa czekoladowa
  • czekolada deserowa,4-6 łyżki mleka .
  • Posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z nutką cytrynową
Ciasto: Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę ,dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodajemy małymi porcjami do ucieranego ciasta ,następnie dodajemy skórkę z cytryny i sok.Ubić pianę z białek i wymieszać delikatnie z ciastem.Połowę ciasta wylać do wysmarowanej i posypanej bułką tartą foremki,następnie masa makowa i druga część ciasta. Pieczemy w tem.175stopni ok40 minut. Masa makowa odsłona I 2 żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości,wykładamy masę makową i dokładnie mieszamy.Ubić pianę z białek i dodajemy do masy makowej delikatnie wymieszać. Masa makowa odsłona II Mak sparzyć ,odsączyć i zemleć, odstawić.Ucieramy żółtka z cukrem pudrem,dodać aromat,bakalie i ubitą pianę z białek,delikatnie mieszamy. Polewa czekoladowa. Czekoladę rozpuścić w mleku ,ostudzić, polać ciasto i posypać posypką. Życzę smacznego!!!!