lusi0125

lusi0125

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Drożdżowy makowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Drożdżowy makowiec zawijany

Drożdżowy makowiec zawijany

Składniki:

Drożdżowy makowiec zawijany

 

 

  • Mak:
  • 1/2 kg maku
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżka miodu
  • 5 dag masła
  • olejek migdałowy
  • 2-3 białka

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowy makowiec zawijany
Do przesianej mąki dodaj drożdże rozmieszane z 3 łyżkami mleka i łyżką cukru. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia (około 20 minut). Następnie dodaj utarte żółtka z cukrem,resztę mleka,tłuszcz. Wyrób ciasto bardzo dobrze i odstaw do ponownego wyrośnięcia. Mak sparz i zmiel dwa razy w maszynce,wymieszaj z cukrem pudrem,dodaj masło,miód,olejek migdałowy i całość wymieszaj i podgrzej.Do ciepłego maku dodaj ubitą pianę z białek.Delikatnie wymieszaj i wyłóż na rozwałkowane ciasto drożdżowe.Zwiń ciasto w rulon i piecz w dobrze rozgrzanym piekarniku.