Sposób przygotowania:
Malze zapiekane pod majonezem
Malze rozmrozic, przeplukac kilkakrotnie w zimnej wodzie, dokladnie osuszyc. Cebule, czosnek i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Natke przeplukac i posiekac. Malze wymieszac z sosem sojowym i pieprzem ziolowym. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic cebule, pieczarki i czosnek, szczypte cukru, vegete i pieprz. Gdy wszystko zmieknie, dodac malze i wino, troche natki pietruszki i podsmazyc wszystko przez 5 minut. Do miseczki wlac 3 lyzki smietany, dodac 5 lyzek majonezu i poszatkowana pietruszke, dodac szczypte pieprzu ziolowego i wszystko dokladnie wymieszac. W niewielkiej formie do pieczenia ukladamy malze, które na calej powierzchni smarujemy sosem majonezowo-smietanowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i przykrywamy folia aluminiowa. Pieczemy pod przykryciem, przez pierwsze 25 minut pieczenia, przez nastepne 15, zapiekamy delikatnie wierzch. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 40 minut. Podajemy na goraco z drobnym makaronem pszennym, razowym lub ryzowym.
cherry
luna
iwi69