Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Malze zapiekane pod majonezem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Malze zapiekane w sosie sojowym, pod smietanowo-majonezowa kolderka.

Malze zapiekane pod majonezem

Składniki:

Malze zapiekane pod majonezem

 

  • mrozone, wstepnie przegotowane malze - 500g,
  • cebula biala,
  • pieczarki swieze - 3 sredniej wielkosci,
  • majonez - 5 lekko czubatych lyzek,
  • smietana 30% lub 18% - 3 lyzki,
  • wino biale - 2 lyzki,
  • natka pietruszki - kilka galazek,
  • 2 zabki czosnku,
  • sos sojowy - 2 lyzki,
  • maslo - 2 lyzki,
  • sól, pieprz ziolowy Prymat,
  • vegeta - 1/2 lyzeczki,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

Malze zapiekane pod majonezem
Malze rozmrozic, przeplukac kilkakrotnie w zimnej wodzie, dokladnie osuszyc. Cebule, czosnek i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Natke przeplukac i posiekac. Malze wymieszac z sosem sojowym i pieprzem ziolowym. Na patelni rozpuscic maslo, wrzucic cebule, pieczarki i czosnek, szczypte cukru, vegete i pieprz. Gdy wszystko zmieknie, dodac malze i wino, troche natki pietruszki i podsmazyc wszystko przez 5 minut. Do miseczki wlac 3 lyzki smietany, dodac 5 lyzek majonezu i poszatkowana pietruszke, dodac szczypte pieprzu ziolowego i wszystko dokladnie wymieszac. W niewielkiej formie do pieczenia ukladamy malze, które na calej powierzchni smarujemy sosem majonezowo-smietanowym. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i przykrywamy folia aluminiowa. Pieczemy pod przykryciem, przez pierwsze 25 minut pieczenia, przez nastepne 15, zapiekamy delikatnie wierzch. Pieczemy w 190-200 stopniach przez 40 minut. Podajemy na goraco z drobnym makaronem pszennym, razowym lub ryzowym.

Tagi:

sosy