Sposób przygotowania:
Mamina szarlotka
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier , pokrojoną na kawałki margarynę ,wbijamy jajo i dodajemy śmietanę .Zagniatamy ciasto które dzielimy na dwie części - jedną większą ,drugą mniejszą .Mniejszą cześć ciasta zawijamy w woreczek i chowamy do zamrażalnika ,większą cześć rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej blaszki ,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku 15-20 min.aż zacznie się rumienić. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,dodajemy cukier i cukier waniliowy - mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy jabłka odciskając je w dłoniach z nadmiaru soku, posypujemy cynamonem . Na wierz ścieramy mniejszą połowę ciasta ( na tarce o grubych oczkach). Pieczemy w 180C do momentu aż wierzch ładnie się zarumieni . Ciasto piekłam w formie o wymiarach 25x21