reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To jeden z moich najstarszych przepisów- PRLowskie ptasie mleczko ale z tym dzisiejszym w czekoladzie nie miał nic wspólnego. Nazywał się też "Brzoskwiniowe puszek" bo o mango w tych czasach mało kto słyszał.

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango

Składniki:

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango

Biszkopt

 

  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( u mnie z cukrem)
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru

 

 

  • Dodatkowo na poncz
  • sok z połowy cytryny
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango

biszkopt

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango
ciasto rosnie równo , ale najlepiej jest upiec go dzień wcześniej

Oddzielamy białka od żółtek.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.

Białka ze szczyptą soli ubijamy na bardzo sztywno i kolejno dodajemy cukier i po jednym żółtku.

Teraz delikatnie mieszając już szpatułką dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.

Najlepiej jest upiec go poprzedniego dnia.

masa budyniowa

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango
budyń najlepiej studzić w zimnej wodzie, często mieszając

Zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej rozpuszczamy cukier i proszek budyniowy, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do zagotowania.

Budyń przykrywamy folią i studzimy, lub wkładamy do zimnej wody i studzimy bardzo często mieszając.

Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu, a każda kolejna łyżka po dokładnym połączeniu poprzedniej.


Dolny blat nasączamy połową ponczu, wylewamy masę budyniową i wkładamy do lodówki,

mus mango

"Mango puszek" czyli biszkopt z musem z mango
mus po dodaniu galaretki dość szybko tężeje

Mango obieramy, wycinamy pestkę i miksujemy na papkę razem z sokiem z cytryny.

Obie galaretki rozpuszczamy w wrzątku- studzimy, do zimnej dodajemy mus z mango

Mleko ubijamy razem z śnieżką około 5 minut. Masa bardzo zwiększy swoją objętość, ale nie będzie sztywna.

Połowę musu wylewamy na masę budyniową.

Przykrywamy drugim blatem nasączonym ponczem, na górę wykładamy resztę musu.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny i w lodówce przechowujemy.