Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Marynowany udziec jagnięcy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Udziec umyć zimną wodą, osuszyć i włożyć do torebki do mrożonek. Obrany i pokrojony czosnek...

Marynowany udziec jagnięcy

Składniki:

Marynowany udziec jagnięcy

 

  • udziec jagnięcy z kością (ok. 2 kg)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 l białego wina
  • 1,3 kg małych ziemniaków
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Marynowany udziec jagnięcy
Udziec umyć zimną wodą, osuszyć i włożyć do torebki do mrożonek. Obrany i pokrojony czosnek wraz z ziarnami pieprzu i gałązką rozmarynu dodać do mięsa. Umyć cytryny, z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z obu cytryn. Sok i skórkę z cytryny dodać do mięsa wraz z oliwą, zawiązać torebkę i włożyć na noc do lodówki. Udziec wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać oliwę, przyrumienić mięso, a następnie piec w piekarniku (200°C) na dolnej półce przez 1 godz. 45 min. Po 30 min pieczenia dolać wino. Od czasu do czasu polewać mięso sosem z pieczeni. Ziemniaki obrać, umyć i włożyć do brytfanny po 1 godz. pieczenia. Po solić, przyprawić pieprzem i pozostałym rozmarynem. Sos z pieczeni można zagotować z odrobiną wody, solą, pieprzem i cukrem. Podawać oddzielnie.

Tagi:

marynaty