Sposób przygotowania:
Marynowany udziec jagnięcy
Udziec umyć zimną wodą, osuszyć i włożyć do torebki do mrożonek. Obrany i pokrojony czosnek wraz z ziarnami pieprzu i gałązką rozmarynu dodać do mięsa. Umyć cytryny, z jednej zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z obu cytryn. Sok i skórkę z cytryny dodać do mięsa wraz z oliwą, zawiązać torebkę i włożyć na noc do lodówki. Udziec wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać oliwę, przyrumienić mięso, a następnie piec w piekarniku (200°C) na dolnej półce przez 1 godz. 45 min. Po 30 min pieczenia dolać wino. Od czasu do czasu polewać mięso sosem z pieczeni. Ziemniaki obrać, umyć i włożyć do brytfanny po 1 godz. pieczenia. Po solić, przyprawić pieprzem i pozostałym rozmarynem. Sos z pieczeni można zagotować z odrobiną wody, solą, pieprzem i cukrem. Podawać oddzielnie.