volce

volce

Kucharz
[Przepisów: 18]

Mazurek Anastazji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

duzo pracy ale naprawde warto.

Mazurek Anastazji

Składniki:

Mazurek Anastazji

 

  • 1 CIASTO:
  • 7 jaj
  • 1szkl.cukru
  • 2 lyzki kakao
  • 5 lyzek maki pszennej
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

 

  • 2 CIASTO
  • 25 dkg orzechow wloskicz
  • 5 bialek 20 dkg cukru
  • 1,5 lyzki miodu 1lyzka maki ziemniaczanej i pszennej
  • KREM;
  • 0,5 litra mleka
  • 1cukier waniliowy
  • 5 zoltek
  • 20 dkg cukru
  • 1,5 lyzki maki ziemniaczanej
  • 1 margaryna
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Mazurek Anastazji
CIASTO 1:
Bialka ubic na sztywno nastepnie dodac cukier i ubijac az sie rozpusci ,dodac zoltka i ubic na puszysta mase. Gdy masa jest ubita dodac produkty sypkie. Wylac na blache ipiec w tem 170 C okolo 30 min.Gdy wystygnie przekrawamy go na 2 platy.
CIASTO 2:
Posiekac orzechy i wymieszac z makami. Bialka ubic na sztywno nastepnie dodac cukieri ubijac az sie rozpusci. Gdy bialka sa gotowe dodajemy miod i make z orzechami. Wylewamy na blache(o tej samej wielkosci jak na poprzedni placek) wkladamy do piekarnika nagrzanego do 170C i pieczemy okolo 30 min.
KREM:
Odlewamy 0,5 szkl. mleka wktorym rozpuszczamy zoltka, make. Reszte mleka gotujem z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotyjacego mleka wlewamy rozpuszczone skladniki i gotujemy budyn. Zimny budyn ucieramy z margaryna.

njapier kladziemy ciasto cienme na to polowa kremu -ciasto orzechowe-reszta kremu - ciasto ciemne- polewa. smacznego.