luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Mazurek - najlepsze przepisy

Mazurek kajmakowo-orzechowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniały wielkanocny wypiek, polecam

Mazurek kajmakowo-orzechowy

Składniki:

Mazurek kajmakowo-orzechowy

 

  • 1 i 1/3 szkl mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 kostki masła
  • pół cukru waniliowego

 

  • dodatkowo;
  • dżem truskawkowy
  • masa kajmakowa orzechowa 1 puszka 400 gr
  • orzechy

Sposób przygotowania:

Mazurek kajmakowo-orzechowy
Masło cukier i jajka utrzeć dodać mąkę i zmiksować (ciasto będzie gęste)

rozsmarować ciasto w dużej blasze albo w dwie małe.. (na papierze)

upiec na złoty kolor



Po wystudzeniu (jeśli było pieczone w jednej, przekroić na pół) ciasto przełożyć dżemem truskawkowym, rozsmarować cienką warstwę masy kajmakowej, resztę przełożyć do szprycy i udekorować masą i orzechami