jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek tradycyjny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tradycyjny, łatwy placek sporządzany z różnego rodzaju ciast, przekładany rozmaitymi masami i ozdobiony lukrem, owocami lub bakaliami:)

Mazurek tradycyjny

Składniki:

Mazurek tradycyjny

 

  • CIASTO
  • 30 dag mąki pszennej
  • 7 jaj
  • 30 dag margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 olejek migdałowy lub 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA
  • 1 czekolada mleczna
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • 1 łyżeczka masła
  • lub
  • 1 puszka gotowego karmelu

 

  • DODATKI
  • około 10-15 dag dowolnych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)

 

Sposób przygotowania:

Mazurek tradycyjny
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka, olejek, i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę i piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony placek polać masą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem mleka i masła lub wyłożyć masę karmelową i obsypać dowolnymi bakaliami.