agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

mazurek z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mazurek z polewą czekoladową

mazurek z polewą czekoladową

Składniki:

mazurek z polewą czekoladową

 

 

Sposób przygotowania:

mazurek z polewą czekoladową
Ciasto: mąkę rozkruszyć z tłuszczem. Dodać żółtka gotowane, przetrzeć przez sito, żółtka surowe, śmietanę, sól i cukier. Posiekać nożem i wlać ocet. Zagnieść szybko, odstawić ciasto w chłodne miejsce na pół godziny. Upiec dwa placki grubości około jednego centymetra o dowolnym kształcie np.: prostokąt, w kształcie serca czy okrągłe. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko się zrumieni, ostudzić i polać polewą. Na ciepłej jeszcze polewie układać deklaracje z bakalii.
Polewa:
Kakao rozmieszać dokładnie z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Potem wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier i masło. Następnie gotować na małym ogniu często mieszając. Jeśli kropla polewy puszczona na zimny talerz nie rozleje się i nie przykleja się do palca polewa jest gotowa.

Tagi:

ciasto mazurek