Sposób przygotowania:
mazurek z polewą czekoladową
Ciasto: mąkę rozkruszyć z tłuszczem. Dodać żółtka gotowane, przetrzeć przez sito, żółtka surowe, śmietanę, sól i cukier. Posiekać nożem i wlać ocet. Zagnieść szybko, odstawić ciasto w chłodne miejsce na pół godziny. Upiec dwa placki grubości około jednego centymetra o dowolnym kształcie np.: prostokąt, w kształcie serca czy okrągłe. Po upieczeniu, gdy ciasto lekko się zrumieni, ostudzić i polać polewą. Na ciepłej jeszcze polewie układać deklaracje z bakalii.
Polewa:
Kakao rozmieszać dokładnie z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Potem wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier i masło. Następnie gotować na małym ogniu często mieszając. Jeśli kropla polewy puszczona na zimny talerz nie rozleje się i nie przykleja się do palca polewa jest gotowa.
Polewa:
Kakao rozmieszać dokładnie z łyżką cukru i niewielką ilością mleka. Potem wlać resztę mleka, dodać pozostały cukier i masło. Następnie gotować na małym ogniu często mieszając. Jeśli kropla polewy puszczona na zimny talerz nie rozleje się i nie przykleja się do palca polewa jest gotowa.