rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wspaniała potrawa, która sama w sobie wydaje się zwyczajna, natomiast z dodatkiem sosu salsa i guacamole jest zdecydowanie bardziej konkretna i ... ostra

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli

 

  • Na 3 porcje:

 

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • 2 papryczki pepperoni lub 1 chili
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 placki tortilli
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" Hortex
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula

 

  • Sos guacamole:
  • 1 awokado dojrzałe
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • 1 malutka cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

 

  • Sos salsa:
  • 2 drobno pokrojone pomidory
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 szczypty chili w proszku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu do smaku

Sposób przygotowania:

Meksykańska fajita drobiowa w tortilli
Fileta oczyszczamy, myjemy i kroimy najpierw wzdłuż, a następnie w cieniutkie paseczki. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę, sól, pieprz oraz oliwę i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie kroimy paprykę w długie paski i podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Cebulę kroimy w pióra i również rumienimy delikatnie na łyżce oleju. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki kawałki, dodajemy posiekaną drobniutko cebulę i papryczkę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli
Filety myjemy, osączamy z wody i kroimy wzdłuż a następnie w paseczki, marynujemy
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli
Papryki kroimy w paseczki, cebulę w cienkie pióra
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli
Na jednej patelni podsmażamy fileta, na drugiej paprykę wraz z mrożonkami Hortex