luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Meksykański zawijaniec w cieście.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pyszne danie z sosem Łowicz

Meksykański zawijaniec w cieście.

Składniki:

Meksykański zawijaniec w cieście.

 

  • na ciasto
  • 450 g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 ml wrzątku

 

  • 400 g wieprzowiny
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy meksykańskiej
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
  • łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • natka selera
  • szczypta oregano
  • szczypta bazylii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sos meksykański łowicz

 

 

Sposób przygotowania:

Meksykański zawijaniec w cieście.
Mięso pokroić w kostkę, przyrumienić na teflonowej patelni bez tłuszczu, dodać cebulę pokrojoną w kostkę marchewkę podlać niewielką ilością wody dodać przyprawy i dusić do miękkości, w razie potrzeby dolać wody. Pod koniec dodać fasolę i kukurydzę oraz koncentrat.. wymieszać i poddusić kilka minut.ciastomąkę wymieszać z olejem i solą zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto.Wałkować cienko jak na pierogi, kroić w kwadraty o boku 13-14 cmNakładać farsz i zawijać w ruloniki.. mozna lekko sklejac smarując brzeg jajkiem.Smażyć ze wszystkich stron podawać polane sosem meksykańskim Łowicz podgrzanym na gorąco z dodatkiem natki pietruszki.