aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Meksykańskie buritos z Łowiczem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne danie dla całej rodziny, na ciepło, na zimno, na obiad, na kolację, do ręki :-)

Meksykańskie buritos z Łowiczem

Składniki:

Meksykańskie buritos z Łowiczem

 

  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 słoika sosu meksykańskiego Łowicz
  • 10 dag sera żółtego
  • placki tortilli

 

Sposób przygotowania:

Meksykańskie buritos z Łowiczem
Na oliwie podsmażamy cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, aż cebula i papryka zmiękną, dodajemy mięso mielone, smażymy. Całość mieszamy z czerwoną fasolą i sosem meksykańskim Łowicz, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie przyprawą meksykańską. Placki tortilli rozkładamy, nakładamy 2 łyżki farszu, posypujemy startym żółtym serem i składamy jak krokiety, aby nadzienie nie wypłynęło. Grill elektryczny rozgrzewamy dobrze, wkładamy burritos i zapiekamy. Podajemy gorące z sosem czosnkowym lub dipem z avocado.