p.haju

p.haju

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Mielone w sosie Chili

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Wymyśliłem na podstawie oglądanego westernu, chyba był to Lucky Luke :))

Mielone w sosie Chili

Składniki:

Mielone w sosie Chili

 

  • mięso mielone 500 g (używam mielone mieszane wieprzowo-wołowe)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka „Kidney Bohnen“ czerwona fasola, dostępna w Lidl, Real, itp.
  • kukurydza w puszce (ca. ½ puszki)
  • 2 puszki pomidorów na pizzę
  • 1 szklanka ryżu lub odpowiednia ilość woreczków dla trzech osób
  • śmietana
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mielony czosnek
  • oregano
  • tymianek
  • chili
  • imbir

Sposób przygotowania:

Mielone w sosie Chili
W garnku z ca. 3 l wody po zagotowaniu wsypać szklankę ryżu i ugotować. Ryż odcedzić i postraszyć zimną wodą. W przypadku stosowania ryżu w woreczkach, należy go ugotować zgodnie z instrukcją obsługi. Paprykę pokroić na kawałki wielkości takiej jak u chińczyka. Fasolkę odcedzić i wypłukać wodą. Kukurydzę wyjąć z puszki i odcedzić. Puszki pomidorów otworzyć.
Olej na patelnię i po rozgrzaniu patelni włożyć na nią mielone, w czasie pieczenia na luźno (ciągle mieszając) posypać przyprawami dla nadania smaku. Gdy mięso się upiecze należy wlać do patelni obydwie puszki pomidorów, wsypać fasolę, kukurydzę. Po około 10 min. dodać pokrojoną paprykę i zabielić śmietaną, podpiec ca, 5-7 min.

Na talerz nałożyć ryż na to potrawkę i

Smacznego :))

PS
Podawać z białym lub czerwonym winem (np. „Chablis”, „Beaujolais nouveau”, „Chianti”) lub piwem

Tagi:

mięso ryż pizza