Sposób przygotowania:
Mięsne kule w sosie pomidorowym
Przygotowanie jest bardzo podobne do tradycyjnych pulpetów. Cebule kroimy w drobna kostkę, czosnek przeciskamy. Dodajemy do mielonego mięsa. Wbijajmy jajka. Dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą, papryką w proszku, gałką oraz pieprzem. Na koniec dosypujemy otręby, płatki owsiane oraz siemię lniane. Formujemy dość duże kule, około 18 sztuk. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. Pulpety przekładamy do dużego garnka, zalewamy wrzącą wodą, tylko do zakrycia mięsa. Dodajemy sos boloński, kostkę wołową, liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. Całość dusimy około 20 minut. Pod koniec dodajemy bazylię. Zagęszczamy wszytko mąką (1/3 szklanki wody i 2 łyżki mąki). Tak przygotowane mięsne kule najlepiej smakują podawane z ryżem i sałatą.