zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Mięsne muffiny na młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;)

Mięsne muffiny na młodej kapuście Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mięsne muffiny na młodej kapuście

na muffiny

kapusta

  • główka młodej kapusty
  • łyżka masła
  • 2 łyżki koperku
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej + łyżka gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

Mięsne muffiny na młodej kapuście

1

Mięsne muffiny na młodej kapuście
zmielone mięso, przesmażone pieczarki i jajko

Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.

2

Mięsne muffiny na młodej kapuście
doprawiona i wyrobiona dokładnie masa mięsna

Doprawiam , dodaję surowe jajko, otręby, lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.

3

Mięsne muffiny na młodej kapuście
foremki smaruję dokłdnie tłuszczem i oprószam bułką tartą

Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.

4

Mięsne muffiny na młodej kapuście
nakładam mięsko na wierzchu układam paski sera

nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego.

5

Mięsne muffiny na młodej kapuście
muffiny pieką się 30 minut

Piekę około 30 minut w 180 st C.

kapusta

W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie.