Sposób przygotowania:
Mięsne muffiny na młodej kapuście1
Mięso myję i mielę. Pieczarki obieram, przepłukuję, osuszam , kroję drobno i przesmażam z pokrojoną drobniutko cebulą. Studzę i mieszam z mięsem.
2
Doprawiam , dodaję surowe jajko, otręby, lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną.
3
Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.
4
nakładam masę mięsną. Na mięsku układam paski sera żółtego.
5
Piekę około 30 minut w 180 st C.
kapusta
W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją i szatkuję, odkrawam głąba. Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję koperek i podlewam wodą, tak do połowy kapusty. Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie.