czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Mięsno-kapuściane kotlety

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przedstawiam moją wersję gołąbków bez zawijania.

Mięsno-kapuściane kotlety

Składniki:

Mięsno-kapuściane kotlety

 

  • 1/2 główki małej kapusty czerwonej
  • 60 dkg.łopatki wieprzowej mielonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • parę listków natki pietruszki
  • 1łyżka oleju
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • ocet,pieprz,przyprawa typu vegeta,papryka słodka i ostra,pieprz
  • SOS:
  • 10 dkg.masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 l.bulionu warzywnego
  • 1 przecier pomidorowy (190g)
  • 2-3 łyżki śmietany 12%
  • maggi,pieprz

Sposób przygotowania:

Mięsno-kapuściane kotlety
Kapustę posiekać i ugotować w osolonej wodzie.Do kapusty dodać mięso,posiekaną natkę pietruszki,czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju oraz jajko,przyprawić i zagęścić 3-4 łyżkami bułki tartej.Formować kule obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę.W misce wymieszać bulion z przecierem i śmietaną dolać do zasmażki cały czas mieszając,doprawić i poczekać aż się zagotuje.W rondlu lub naczyniu żaroodpornym ułożyć kotleciki zalać sosem i zapiekać 30 min. w 200*C.Podaje z ziemniakami choć smaczne byłoby też z ryżem.