Sposób przygotowania:
Mięso zapiekane z ziemniakami
Obrać ziemniaki ,pokroić w plasterki, opłukać i osuszyć w lnianej ściereczce. Podsmażyć w kilku porcjach na maśle, z obu stron na złoty kolor. Obraną cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i poddusić na 2 łyżkach masła. Dodać mielone mięso i smażyć, rozdzielając na małe kawałeczki. Dodać pokrojone pomidory, przyprawić i przez 20 minut dusić bez przykrycia. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem, wyłożyć plasterkami ziemniaków i przyprawić. Ułożyć warstwę mięsa, obłożyć pokrojonymi w plasterki jajkami i przykryć drugą warstwą ziemniaków. Potrawę lekko posolić, przyprawić pieprzem i zalać bulionem. Zapiekankę upiec w piekarniku. Podawać posypaną natką pietruszki.