piotr20091991

piotr20091991

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 666]

Miętowe Gołabki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Efekt -delikatne gołąbki o nadzwyczajnym aromacie miety.

Miętowe Gołabki

Składniki:

Miętowe Gołabki

 

  • 1 kapusta włoska
  • 30dag mielonego mięsa z indyka
  • 20dag mielonej wieprzowiny
  • 1jajko
  • 1 cebula
  • pół pęczka natki z pietruszki
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 3 łyżki posiekanej mięty oraz 1 gałązkę
  • odrobinę suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • około pół litra wywaru z włoszczyzny
  • pół litra soku pomidorowego
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Miętowe Gołabki
Kapustę oczyścić z zewnętrznych , brzydkich liści i ostrym nożem wykrój głąb . Pojedyncze liście umyj pod bieżącą wodą i zetnij z każdego nich zgrubiały nerw. Tak przygotowane wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyłącz piec i pozostaw pod przykryciem , żeby nie wyschły , kiedy będziesz robić farsz.
Posiekaj cebule i przysmaż ją na maśle , dodaj mięso zamieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij cebule z gazu . Cebule , mięso i ryż połącz w misce , wbij jajko dodaj zioła ,odrobinę soli ,pieprz i połowę drobno posiekanej natki .Porządnie wymieszaj . Z farszu formuj wałeczki układaj je na środku liścia kapusty i zawijaj gołąbki. Ułóż je dość ciasno w garnku , przełóż listkami mięty , posyp resztą natki i zalej gorącym wywarem warzywnym połączonym z sokiem pomidorowym . Na wierzch możesz dać odrobinę masła , oprósz pieprzem . Przykryj i gotuj na małym ogniu około kwadransa .

Tagi:

ryż mięso indyk