Sposób przygotowania:
Miętowe Gołabki
Kapustę oczyścić z zewnętrznych , brzydkich liści i ostrym nożem wykrój głąb . Pojedyncze liście umyj pod bieżącą wodą i zetnij z każdego nich zgrubiały nerw. Tak przygotowane wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj 3 minuty. Wyłącz piec i pozostaw pod przykryciem , żeby nie wyschły , kiedy będziesz robić farsz.
Posiekaj cebule i przysmaż ją na maśle , dodaj mięso zamieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij cebule z gazu . Cebule , mięso i ryż połącz w misce , wbij jajko dodaj zioła ,odrobinę soli ,pieprz i połowę drobno posiekanej natki .Porządnie wymieszaj . Z farszu formuj wałeczki układaj je na środku liścia kapusty i zawijaj gołąbki. Ułóż je dość ciasno w garnku , przełóż listkami mięty , posyp resztą natki i zalej gorącym wywarem warzywnym połączonym z sokiem pomidorowym . Na wierzch możesz dać odrobinę masła , oprósz pieprzem . Przykryj i gotuj na małym ogniu około kwadransa .
Posiekaj cebule i przysmaż ją na maśle , dodaj mięso zamieszaj. Po 2-3 minutach zdejmij cebule z gazu . Cebule , mięso i ryż połącz w misce , wbij jajko dodaj zioła ,odrobinę soli ,pieprz i połowę drobno posiekanej natki .Porządnie wymieszaj . Z farszu formuj wałeczki układaj je na środku liścia kapusty i zawijaj gołąbki. Ułóż je dość ciasno w garnku , przełóż listkami mięty , posyp resztą natki i zalej gorącym wywarem warzywnym połączonym z sokiem pomidorowym . Na wierzch możesz dać odrobinę masła , oprósz pieprzem . Przykryj i gotuj na małym ogniu około kwadransa .
msewka
piotr20091991