SUPERPRZEPIS

Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu Więcej zdjęć (3)

Proste do wykonania, długo zachowują świeżość, ich smak można urozmaicać na wiele sposobów.

Składniki:

Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu

 

  • Z podanych składników otrzymałam ciasto na 12 muffinów i zwykłą keksówkę:
  • 20 dag masła lub dobrej margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 czubate łyżki dowolnego dżemu (ja tym razem dałam truskawkowy z całymi owocami)
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu
Masło, cukier, cukier waniliowy i mleko ogrzewać w rondlu na małym ogniu do rozpuszczenia (nie gotować). Odstawić do ostudzenia. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami, kreskówkę papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Oddzielić białka od żółtek. Do rozpuszczonych, wystudzonych składników dodać mąkę przesianą z sodą, dżem, kakao i żółtka, wszystko razem zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto nałożyć do foremek i piec: muffiny około 25 minut, keksówkę około 40 minut. Po wystudzeniu dekorować według uznania. Czasami do murzynka dodaję łyżeczkę przyprawy do piernika i pokrojone suszone morele, pycha!
Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu
Muffinki bardzo ładnie wyrastają i długo pozostają mięciutkie w środku.
Mini-murzynki w muffinkowym wydaniu
Murzynek z keksówki, ciasto wykonane w najprostszej wersji.