Sposób przygotowania:
Mini pizzerinki z szynką i serem
Cebulę obieram i siekam drobno, podsmażam ją na maśle do zeszklenia. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Do mąki dodaję rozczyn z drożdży, olej i sól. Mieszam i wyrabiam ciasto, dolewając tyle wody, aby było takie jak na pizzę. Cisto wyrabiam dotąd aż zacznie odchodzić od rąk i naczynia. Z ciasta formuję placuszki. Na środku każdego placka kładę trochę podsmażonej cebuli, pokrojoną szynkę, oprószam ziołami. Na wierzch kładę kilka pasków żółtego sera.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175*C i piekę na rumiano.
Do mąki dodaję rozczyn z drożdży, olej i sól. Mieszam i wyrabiam ciasto, dolewając tyle wody, aby było takie jak na pizzę. Cisto wyrabiam dotąd aż zacznie odchodzić od rąk i naczynia. Z ciasta formuję placuszki. Na środku każdego placka kładę trochę podsmażonej cebuli, pokrojoną szynkę, oprószam ziołami. Na wierzch kładę kilka pasków żółtego sera.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175*C i piekę na rumiano.