Sposób przygotowania:
Mini tarty z żurawinowym kremem
Ciasto: Di miski przesiać makę oraz cukier puder. Dodać skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać.. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i łączyć z mąką. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Jeśli nadal jest za "sypkie" dodać wodę i dokończyć zagniatanie. Zrobić kulę i owinąć w folię. Odłożyć do zamrażalnika na 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na placek o grubości około 5-6 mm i rozmiarze większym niż foremka do mini tarty. Wylepić dno i boki a nadmiar ciasta odciąć. Ciasto ponakłuwać widelcem. Położyć kawałek papieru do pieczenia o wysypać suchym grochem lub fasolą. Piec w 180 st około 13-15 minut, następnie zdjąć papier i dopiec jeszcze około 3-5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Krem: Do miski przełożyć ser, dodać sok z cytryny oraz cukier waniliowy i miksować mikserem. Dodać 2 łyżeczki żurawiny i połączyć składniki mikserem. W drugiej misce śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać resztę żurawiny i delikatnie wymieszać. Do śmietany dodać ser i mikserem na niskich obrotach połączyć obie masy. Wykonanie: ciasto kruche wyjąć z foremek i napełnić obficie kremem. Udekorować. Do czasu podania przechowywać w lodówce. Smacznego!